Visontai Kulturális Egyesület

Egyesület neve: Visontai Kulturális Egyesület

Egyesület címe: 3271 Visonta, Petőfi út 7.

Vezetőjének neve: Oraveczné Hajnal Edit

Elérhetőségek:
Tel.: +36 30 533 3884
E-mail: visontakultura@gmail.com

 

Egyesület rövid leírása:

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” (Kodály Z.)

Az egyesület célja önszerveződés alapján a helyi kulturális értékek megőrzése, felelevenítése, ápolása. Különböző korosztályok kulturális igényeinek figyelembe vételével csoportok szervezése, létrehozása.

Jelenleg egy hagyományőrző csoportunk működik: a Visontai Népdalkör, mely 2007-ben alakult meg Oraveczné Hajnal Edit vezetésével.

Legfőbb feladatunk népdalkincsünk megőrzése és átadása a fiatal generáció számára. Nemcsak lehetőségünk a hagyományok őrzése, hanem kötelezettségünk is, hiszen jövőt építeni csak a múltra lehet. Minden alkalmat megragadunk, hogy a népdalokat közelebb vigyük az emberek szívéhez.

Visontának, a nagy múltú községnek sorsa az elnéptelenedés, majd az újratelepülés miatt mindig változott, úgymond a „bevándorlók” faluja volt, ezért díszes népviseletükről nem maradt fenn forrásanyag.

Malonyay Dezső: A magyar nép művészete c. könyvének V. kötetében található anyag és a helyiektől kért fotók alapján az Önkormányzat anyagi támogatásával és Lovászné Juhász Rita népi iparművész-viseletkészítő keze munkája által 2010-ben elkészült a XIX. század eleji helyi népviselet. Visonta Palócföld és az Alföld határán helyezkedik el, ruhájára jellemző a hosszú szoknya viselete.

 

Legmagasabb szakmai elismerés: ARANYPÁVA DÍJ – a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA országos minősítő versenyén 2014. és 2016. évben.