Tanévzáró 2015.

Tanévzáró beszéd 2015. június 20.

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm ballagási és tanévzáró ünnepségünk minden kedves vendégét: iskolánk tanulóit, szüleiket, rokonaikat, barátaikat, és külön szeretettel köszöntöm meghívott vendégeinket.
Köszöntöm mindazokat, akik megtiszteltek minket jelenlétükkel, hogy részesei legyenek a 2014/2015. tanév ünnepélyes lezárásának és 8. osztályos tanulóink ballagásának.

Évente egy alkalommal pompás virágdíszbe öltözik iskolánk, hogy méltóképpen búcsúztassuk el a ballagó diákjainkat és velük együtt azt a tanévet, mely szinte csak most kezdődött el, és már véget is ért.
Közel tíz hónapja, hogy 20 új kis diák lépett be a tudás kapuján iskolánkba, és mára már 20 olvasni, írni, számolni és ügyesen gondolkodni tudó tanulóvá váltak tanító nénijük gondos kezei alatt.
De az elmúlt tanév mindenki számára küzdelmes volt, hisz nap, mint nap új kihívásokkal kellett szembe nézniük diákjainknak.
Hol egy nehéz tananyag, hol egy felelés, egy felmérés vagy dolgozat.
Nagy kihívás volt 8. osztályos tanulóink számára a felvételire való felkészülés és januárban a központi írásbeli felvételi, amit nemsokára követett a szóbeli felvételi, majd az országos kompetenciamérés május végén, és hogy ne unatkozzanak a tanév végéig, jött az országos nyelvi mérés június 11-én.
Iskolánk tanulói a minden napi tanulmányi munka mellett szorgalmasan készültek a tanulmányi versenyekre is, amelyből nem volt hiány.
És ahol elindultak tanulóink, ott mindig született egy-egy kiemelkedő eredmény, amit szeretnék most mindenkivel megosztani, és a kiemelkedő eredményeket elért tanulóinkat név szerint is megemlíteni:

Kiskörzeti versenyeken való részvétel:

Abasáron matematika versenyen: 1. helyezett lett Balogh Bernadett 6.o. tanuló,

Domoszlón, a néma értő olvasási versenyen Pelle Mátyás 1. osztályos tanuló 2., Kecskés Vilmos 2. osztályos tanuló 1. helyezést ért el.

A kisnánai helyesírási versenyen Szabó Anna 5. osztályos tanuló 2. helyezést ért el.

A karácsondi olvasási pályázaton részt vevő tanulóink közül Szerencsés Fekete László 2. osztályos tanuló 1. helyezést, Fodor Eszter 7. osztályos tanuló 2. helyezést ért el, míg Bárdos Fanni és Brassó Krisztina 2. osztályos tanulók különdíjat kaptak.

A detki körzeti szavaló versenyen Kozári Csenge 6. osztályos tanuló 3. helyezést ért el.

Nagyrédén, a „Madarak és fák napja” alkalmából megrendezett kézműves versenyen Brassó Krisztina 3. helyezést ért el, a versmondó versenyen Szilvási Gábor 3. osztályos tanuló 3. helyezést ért el.

Halmajugrán a körzeti alsós környezetismereti versenyen iskolánk csapata 3. helyezést ért el. Csapattagok: Kardos-Kis Zille 1. osztály, Szerencsés fekete László 2. osztály, Csontos levente 3. osztály, Kormány Bence 4. osztály.

Megrendeztük a hagyományos kiskörzeti rajzversenyünket 8 környékbeli iskola részvételével, ahol iskolánk tanulói is eredményesen szerepeltek: Kardos-Kis Zille 1. osztályos, Balogh Marcell István 3. osztályos, Király Lőrinc 4. osztályos tanulónk lett díjazott.

Városi versenyeken való részvétel:

A Fogyatékos Emberek Nemzetközi világnapja alkalmából megrendezett rajzversenyen Barcsik Boglárka 5. osztályos tanuló 2., Kocsis Csilla 6. osztályos tanuló 3. helyezést ért el.

A városi rajzversenyen nyújtott kimagasló teljesítményéért Barcsik Boglárka 5. osztályos, Száz Virág Boglárka 6. osztályos tanuló elismerésben, míg a Méhek Világnapja alkalmából kiírt rajzpályázaton Barcsik Boglárka különdíjban részesült.

A Gyöngyös városi Gács Béla Matematikaversenyen Egervári Bence 7. osztályos tanuló 4. helyezést ért el.

A Berze Nagy János Gimnázium angol nyelvi szépkiejtési versenyén Rajhóczki Hunor 7. osztályos tanuló 1. helyezést ért el.

Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola „Listen, read and WIN!” angol nyelvi versenyén Rajhóczki Hunor 7. osztályos tanuló 1. helyezést, Lukács Mátyás 7. osztályos tanuló 3. helyezést ért el.

A Vachott Sándor Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára által meghirdetett Mesemondó versenyen Mága Alex Richárd 4. osztályos tanuló különdíjban részesült.

Megyei versenyeken való részvétel:

A Kölcsey Ferenc Megyei Nyelvi Versenyen angol nyelvből Száz Virág 6. osztályos tanuló 3., Rajhóczki Hunor 7. osztályos tanuló 1., Lukács Mátyás 7. osztályos tanuló 3. helyezést ért el.

A Neumann János középiskola által rendezett angol nyelvi versenyen Rajhóczki Hunor 7. osztályos tanuló 4. helyezést ért el, Száz Virág Boglárka 6. osztályos tanuló dícséretben részesült.

Az Arany László Megyei Meseíró Verseny megyei fordulóján Fodor Eszter 7. osztályos tanuló 6. helyezést ért el.

Országos versenyeken is részt vettek tanulóink:

Az Országos Általános Iskolai Angol Tanulmányi Verseny megyei fordulójára Rajhóczki Hunor meghívást kapott, ahol a rendkívül erős mezőnyben a 9. helyen végzett.

Fodor Eszter 7. osztályos tanulónk a XXI. országos József Attila Mese-, Vers- és Novellaíró pályázaton vett részt, melynek keretében a novellája bekerült a 2015-ös országos antológiai gyűjteménybe, melynek címe: A hattyú hegedűje. Az „Olvass és alkoss!” országos irodalmi pályázaton Vincze Boglárka 5. osztályos tanuló kiemelkedő pályamunkájáért könyvjutalomban részesült.

Egervári Bence 7. osztályos tanuló bejutott az Arany János Országos Magyar Verseny döntőjébe, ahol eredményesen szerepelt.

A Bolyai Országos Természettudományi Csapatverseny megyei döntőjébe jutott az 5. osztályosok csapata: Debrei Karolina, Szabó Anna, Egervári Dóra, Vincze Boglárka.

A Bolyai Országos Anyanyelvi Csapatverseny Heves/Nógrád Megyei fordulóján az 5. osztályosok csapata 6. helyezést ért el. A csapat tagjai: Kovács-Hegegy Zsófia, Szabó Anna, Vincze Boglárka, Lányi Benedek.

A Zrínyi Ilona Matematika Versenyen Egervári Bence és Rajhóczki Hunor 7. osztályos tanulók értek el kimagasló eredményt.

A 7. osztályos tanulók részt vettek az Eszterházy Károly Főiskola „Varázstorony” vetélkedőjén, Egervári Bence bejutott a döntőbe.

A Kisnánai Szent-Imre Általános Iskola által szervezett „Kalandozó” országos történelmi versenyen a döntőbe került a 7. osztályosok „Visontai fekete sereg”-csapata, melynek tagjai: Rajhóczki Hunor, Tóth Vencel, Szűcs Szabolcs, Lukács Mátyás.

Sportélet is zajlott iskolánkban.

A Bozsik Program keretein belül iskolánk tanulói 1. osztálytól kezdve részt vettek labdarúgó edzéseken és körmérkőzéseken, összemérve labdarúgó tudásukat, ügyességüket a környező települések kisdiákjaival.

A tájfutás nagyon népszerű tanulóink körében. A Megyei Tájfutó Diákolimpián Fodor Eszter 7. osztályos tanuló 3. helyezést ért el, ezzel továbbjutott az Országos Tájfutó Diákolimpiára, ahol 16. helyezett lett.

A szorgalmas és fárasztó iskolai munka és tanulás mellett azért voltak szép és üdítő pillanataink is:
A Szent- Györgyi hét keretén belül egészségnevelési programokat szerveztünk, és megrendeztük a Szent-Györgyi Olimpiát, ahol 4 versenyszámban mérhették össze ügyességüket tanulóink, és gyönyörű érmekkel térhettek haza. Pályázat keretében nyert összeg segítségével színes programokat és bőséges ajándékokat tudtunk nyújtani tanulóink számára.

Az alsó tagozatos osztályok részvételével került sor decemberben a karácsonyi gálára iskolánkban, a februári farsangi bálunkon pedig szinte az összes diákunk fellépett vidám produkciókkal.

Ősszel a felsős diákok, tavasszal pedig az alsós tanulóink vehettek részt lovas oktatáson.

Az Iskolai KI-Mit-Tud-on iskolánk tanulói megcsillogtatták tudásukat vers, mese, népdal kategóriákban.

Május végén megrendeztük a 3. Sport- és gyereknapunkat, ahol a „Furfangos Tudomány”-t csodálhatták meg, és próbálhatták ki a kísérleti eszközöket a tanulók, míg a felső tagozatos diákok számháborúban is részt vettek.

Az Élet Úton elnevezésű közlekedési pályázaton nyert összegen közlekedési társasjátékokat, demonstrációs eszközöket szereztünk be tanulóink számára, amivel tartalmasabbá tudjuk tenni a technika órákat.

Az United Way Biztonságos iskolaprogram keretein belül megnyert „Épen, elevenen” pályázatunk kapcsán egy oktatócsomaggal gazdagítottuk iskolánkat, melynek segítségével a tanulók biztonságra nevelését tudjuk eredményesen megvalósítani iskolánkban.

De hiába fejeződött be a tanév, iskolánk várja a nyári táboraiba tanulóit. A Községi művelődési ház szervezi az egy hétig tartó tábort az alsós diákoknak, a Községi Önkormányzat támogatásával pedig a felsős tanulóink mehetnek négy napra a Balatonhoz táborozni. A labdarúgás szerelmeseit pedig Dia néni várja a focitáborba.

A tanév vége a számadásé is. A bizonyítványban mindenki láthatja az elvégzett munka eredményét. El lehet és el is kell gondolkodni azon, hogy mindenki megtett-e mindent annak érdekében, hogy a számára lehető legjobb teljesítményt hozza ki magából. Ennek tükrében hogyan folytatja a következő tanévet? A szorgalmas és kiemelkedő munka mindig meghozza az eredményét.
Most kitűnő tanulóinkat, valamint kimagasló tanulmányi, sport, és verseny eredményekkel rendelkező diákjainkat, illetve önzetlen és kimagasló közösségi munkát végző tanulóinkat szeretném könyvjutalomban részesíteni.

De előtte egy kis statisztika, hogy nagyobb legyen az izgalom:

112 tanulónk közül 29 tanuló lett kitűnő.

112 tanulónk közül 24 tanuló kapott tantárgyi dicséretet összesen 53 tantárgyból.

112 tanulónk közül 44 tanuló példás magatartású, míg 55 tanuló példás szorgalmú.

Jutalomkönyvek átadása

Köszönöm iskolánk pedagógusaiknak az egész éves kitartó és színvonalas munkáját, és gratulálok a tanítványok elért eredményeihez.

Köszönöm a technikai dolgozóknak a mindig tiszta tantermeket és a finom ebédeket.

Köszönet a szülőknek a tanulók támogatásáért, kérem, mindig álljanak mellettük, soha ne hagyják őket magukra!

Iskolánk csak úgy működik eredményesen, ha belső és külső támogatók is segítik munkánkat.

Nagyon fontos segítség számunkra a szülői munkaközösség, aki iskolai rendezvényeink lebonyolításában vesz részt. Köszönetet szeretnék mondani áldozatos munkájukért, és támogatásukért.

Nagyon fontos számunkra a működtető önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatása, mely egy biztos bázist, hátteret nyújt számunkra. Köszönjük a támogatásukat!

Hálásak vagyunk a Visontáért Nonprofit Közhasznú Társaság Kft. munkatársainak a segítőkész közreműködésükért.

Köszönet a Kisherceg alapítványnak az anyagi támogatásáért programjaink megvalósításához.

Köszönet a fenntartónknak, a KLIK-nek a szakmai segítségért és az anyagi támogatásáért.

És mielőtt befejezném a tanévzáró beszédemet, búcsúzom a ballagó 8. osztályos tanulóinktól, akikkel ma találkozunk utoljára hivatalos keretek között iskolánkban.


Kedves búcsúzó nyolcadikosok!

Izgalmas, változatos napokat hagytok magatok mögött, amiket sokáig nem fogunk elfelejteni. Igaz, hogy sokszor ellenálltatok a tanulásnak, de ennek ellenére sikerült mindenkinek sikeresen lezárni a 8 évet, és felvételt nyernie az általa választott középiskolába. Remélem, jól megálljátok majd a helyeteket, és büszkék lehetünk rátok, és arra hogy iskolánk diákjai voltatok. A jövőben is szeretettel látunk benneteket!

Minden tanév végén megemlítjük azokat a 8. osztályos szülőket, akik segítették az osztály munkáját az évek során.

Most két szülőnek szeretnék külön köszönetet mondani, akik valóban sokat tettek az osztály, és az iskola közösségéért.

Oklevelek és könyvek átadása két szülőnek.

Mindenkinek jó pihenést és feltöltődést kívánok a nyárra!

És végezetül átadom a szót a búcsúztató 7. osztályos tanulóknak, akik még utoljára el szeretnének elköszönni tőletek, kedves búcsúzó nyolcadikos diákok, és átveszik tőletek a stafétát.