Visontai Kulturális Egyesület

Egyesületünk 2006. május 31-én 17 taggal alakult meg. Célunk a helyi kulturális értékek megőrzése, felelevenítése, ápolása. Különböző korosztályok igényeinek figyelembevételével kulturális programok, csoportok szervezése, létrehozása, patronálása. Egyesületi tag lehet valamennyi nagykorú állampolgár, aki szimpatikusnak tartja tevékenységünket annyira, hogy szívesen csatlakozna kis csapatunkhoz és ötleteivel valamint éves tagdíjunk — 1000 Ft — befizetésével hozzájárul munkánk sikerességéhez.
Egyesületünkhöz öt kulturális csoport tartozik:

A Pántlika gyermek néptánccsoport, mely Tomory Gábor után Szabó Zoltán személyében a 2007-2008-as tanévtől új vezetőt kapott. Az ő munkáját tükrözi a csoport különböző rendezvényeken való bemutatkozása. 2011 tavaszától Nagyné Fekete Éva tanárnő vette át a kis táncosok tanítását. Nincs könnyű feladata, hiszen a középső csoportos óvodástól a negyedik osztályos tanulóig minden korosztályból képviseltetik magukat gyermekek a csoportban. A sok-sok munka eredményeként 2012-ben a majálison és a „Száll a madár ágrul ágra"- II. Népzenei találkozónkon is tapsolhatott nekik a nagyközönség.

Pántlika néptánccsoport Visonta

Idősek és fiatalok lelkes csoportja a Visontai Népdalkör, melynek tagjai szintén számtalan helyre vitték jó hírét kis falunknak, emlékezetes perceket hagyva maguk mögött. A helyi rendezvényeken kívül színpadra állhattak már Gyöngyösön, Abasáron, Csécsén, Karácsondon, Hatvanban, Gyöngyöstarjánban, Jászfényszarun, Ludason, Egercsehiben, Kézdikőváron és még sorolhatnám tovább. Mindenképpen meg kell azonban említeni a 2010-ben Egerben megrendezésre került „Ködellik a Mátra" és a „Palócgála" elnevezésű Országos Népzenei Minősítő versenyeket, ahonnan ezüst minősítéssel térhettek haza. A 2007-ben alakult fiatal csapattól nagyon szép teljesítmény ez. Büszkék voltunk és vagyunk rájuk. Várjuk a folytatást!

Visontai Népdalkör

Harmadik csoportunk a Visontai Zenebarátok. Gitárok, pánsíp és dob színesíti az énekhangot. Ezek összjátékából szólalnak meg ismert és kedvelt dalok, slágerek, ami együtténeklésre csábítja a közönséget. A helyi lakosság szórakoztatásán túl felléptek már számos környező település kisebb-nagyobb rendezvényén, illetve testvértelepülésünk, Kézdikővár, lakói előtt is. A Népdalkör és a Zenebarátok vezetője Oraveczné Hajnal Edit.

zenebaratok

 

2008. februárjában csatlakozott hozzánk a Holdfény hastánccsoport Gálné Petri Ildikó vezetésével. Országos versenyen, fesztiválokon vettek részt, és a helyi programokon kívül közeli és távolabbi falvak, városok különböző rendezvényeire is kaptak már számtalan meghívást. A kitartó munka, a sok gyakorlás meghozta az eredményét, hiszen az egyre ügyesebb lányok, asszonyok mindig nagy tapsot kapnak produkcióik után.

Ötödik csoportunk a Stylus együttes. Tagjainak a zene megélése, átadása, az általa való örömszerzés jelenti az élet egyik nagy boldogságát. Hiszen a zene, a zenéjük erőt, újabb barátságokat, egészséget, megnyugvást, lelki feltöltődést ad mindenkinek. Könnyű-, és komolyzenei darabok egyaránt szerepelnek repertoárjukban. A dalokat pánsíp, dob és gitár kíséretében szólaltatják meg. Bárhová mennek megyén belül és kívül, mindenhol nagy sikereket aratnak. Néhány helyszín ezek közül: Visonta, Gyöngyös, Abasár, Markaz, Nagyréde, Sirok, Csécse, Gyöngyössolymos Mátraszentimre, Hatvan, Gyöngyöstarján, Kisnána, Gyöngyösoroszi, Eger, és a felsorolás nem teljes. Az együttes vezetője Hajnal Melinda.

Csoportjainkon túl számos programot is szervezünk az érdeklődőknek.

Kezdetben pár alkalommal a gobelin készítés rejtelmeibe vezettük be az érdeklődő asszonyokat, lányokat, majd a gyöngyfűző tanfolyamok folytatásaként Gyöngyklubot működtettünk Lévay Marika gyöngyfűző mester vezetésével. Ez minden hónapban egyszer került megrendezésre, és bárki bekapcsolódhatott a szebbnél szebb ékszerek készítésébe.

Korábban Húsvéti, ma már csak Karácsonyi kézműves napokat szervezünk. Vendégeink voltak eddig gyertyakészítő, üvegfestő, selyemfestő, fafaragó, szövő, mézeskalács készítő, hímző mesterek. A majálisokon biztosított kézműves-sátorban pedig egy kosárfonó, filc díszeket, fonal-, és fajátékokat készítő mester is a segítségünkre volt.

Nosztalgia estjeinken idős és fiatal egyaránt megtalálja a maga talpalávalóját. A zenésztől lehet számot kérni, lehet vele együtt énekelni, és neki köszönhetően egyre később lesz vége a bulinak.

Szívesen veszünk részt az évente megrendezésre kerülő Kihívás Napján egy állomás biztosításával. Az összefogás, az együtt gondolkodás, a jó cél érdekében történő együtt cselekvés sok-sok örömet, az összetartozás élményét adja az embereknek. Ebben segíteni jó.

Évente megrendezzük a Szent-Iván éji mulatságot, ahol volt már néptáncosok bemutatója és táncház, szórakoztattak bennünket tűzzsonglőrök, és az abasári Aba Sámuel Történelmi Daloskör tagjai is. Gurult a hegyről tűzkerék, ami körül aztán tűztáncot járhattunk. Az este mágikus hangulatához egy jósnő is hozzájárul immár harmadik éve. Természetesen a szalonna és almasütés sem hiányozhat sosem, amit a bátor szerelmesek tűzugrása zár.

Fontos esemény településünk életében a Ki Mit Tud? Nagy örömünkre szolgál, hogy mindig vannak, akik szeretnének adni magukból egy darabkát, hogy másokban jó érzéseket keltsenek. Tavaly volt az ötödik, jubileumi Ki Mit Tud?. Az öt év alatt 89 műsorszám, és 82 fellépő volt. A rendezvény végén Oraveczné Hajnal Edit jóvoltából visszanézhettük az elmúlt évek eseményeit. Megható volt látni a kezdetben még bizonytalan, aztán egyre magabiztosabb arcokat, vagy a kisgyermekből szemünk láttára nagyfiúvá cseperedő versmondót, zenészt.

Az elmúlt év kiemelkedő rendezvénye volt a „Száll a madár ágrul ágra" - II. Népzenei találkozó, ahová a környező településekről hívtunk meg népdalköröket, népzenészeket. A sok gyönyörű dallamokat előadó csoportokon túl a Leader pályázatnak is köszönhetően profi és amatőr művészek gondoskodtak róla, hogy nagyon jó hangulatban teljen el a délután, amit vacsora és táncház zárt. Bízom benne, hogy a hozzánk látogató vendégek jó hírét vitték kis falunknak, és örömmel térnek vissza hozzánk.

Szívesen veszünk részt társadalmi ünnepeken, önkormányzati rendezvényeken, és nem áll tőlünk messze jótékonysági estek szervezése sem.

Hitvallásunkat Goethe szavaival fejezném ki:

"Ha az embereket boldogítani akarjuk, meg kell próbálnunk, hogy azt nyújtsuk nekik, amit csak ritkán vagy sosem tudnak megszerezni."

Szekeres Jánosné

Harmadik csoportunk a Visontai Zenebarátok. Gitárok, pánsíp és dob színesíti az énekhangot. Ezek összjátékából szólalnak meg ismert és kedvelt dalok, slágerek, ami együtténeklésre csábítja a közönséget. A helyi lakosság szórakoztatásán túl felléptek már számos környező település kisebb-nagyobb rendezvényén, illetve testvértelepülésünk, Kézdikővár, lakói előtt is. A Népdalkör és a Zenebarátok vezetője Oraveczné Hajnal Edit.