Bűnmegelőzési Hírlevél Kerékpárlopások megelőzésére

Kategória: Rendőrség

 

Bűnmegelőzési Hírlevél

 

Kerékpárlopás

A kerékpározás népszerűségének növekedésével, a kerékpárlopások egyre gyakoribbá válása és a lopással okozott károk növekedése is jellemzőbbé vált. Az ellopott kerékpárok értéke meglehetősen változó, egyaránt kelendő a drága, százezer forintot is meghaladó értékű, illetve a kevésbé értékes kerékpár is.

A jó idő beköszöntével bevásárláshoz, hétvégi túrákra, munkahelyre történő közlekedésre egyre többen veszik elő a kerékpárjukat. Sajnos nincs teljesen biztos megoldás, de ha néhány szabályt betartunk, jó eséllyel kerülhetjük el, hogy a mi kerékpárunkat lopják el legközelebb.

Ön, mint tulajdonos tehet a legtöbbet értékei megóvása érdekében!


Javasoljuk, hogy mindig lakatolják le a kerékpárjukat! Akkor is, ha csak öt percre szaladunk be a boltba, vagy a postára.… A tapasztalatok szerint sok lopás , az „…éppen csak beugrottam a boltba valamiért…” esetek következménye.

Válasszunk erős, vastag láncú , vagy komolyabb U-alakú lakatokat, még ha azok drágábbak is! A tolvajok elsősorban azokat a bicikliket keresik, melyeket vékonyabb vagy egyszerű számzáras lakattal zártak le. Ezeket pillanatok alatt átvágják.

Figyeljünk arra is, mihez kötjük a biciklit!

Lehet erős a lakatunk, de ha egy könnyen elmozdítható oszlophoz, táblához, kerítéshez lakatoljuk, akkor hiába vásároltunk drága lakatot.

Keressünk forgalmas helyet, ahol sok a gyalogos, általában a nagy tömeg elriasztja a tolvajokat! Jobban járunk, mintha egy elhagyatott utcában hagyjuk a kerékpárt, ahol percekig háborítatlanul tevékenykedhetnek az elkövetők.

Fontos feljegyezni a kerékpárunk egyedi azonosítóit ( pl. típus, vázszám ), érdemes fotót is készíteni, a jól látható egyedi azonosítókkal ( ismertető jegyek, sérülések, méret, szín, felszerelés)! A kerékpárosok sok esetben ugyanis csak akkor foglalkoznak a kerékpárok egyedi azonosítóival , amikor már megtörtént a baj. Nem jegyzik fel a vázszámot, így amikor a lopott kerékpárok megkerülnek, nehézkessé válik az azonosítása, a tulajdonos részére történő visszaadása.

Érdemes a kerékpárjainkra kevésbé feltűnő helyre, saját egyedi azonosítót is készíteni, ami alapján ezer közül is felismerhető lesz a biciklink. Jó ötlet egy műanyag lapra felírni a nevet, telefonszámot, elrejteni a nyeregcsőben vagy kormánycsőben, így utólag könnyebben lehet azonosítani, ha esetleg előkerül az ellopott kerékpár.

Forrás ( képek): biharlap.hu, magyarhirlap.hu, meska.hu