Sajtóközlemény


Visonta Község ÖnkormányzataSAJTÓKÖZLEMÉNY       

„ KÖRNYEZETTUDATOS KAMPÁNY VISONTÁN”

KEOP-6.2.0/A/11-2011-0226Visonta községben komposztálást népszerűsítő mintaprojekt valósult meg az Önkormányzat szervezésében.

A projekt során 280 db 1 m3-es felületkezelt tölgyfa komposztáló láda került ingyenesen kiosztásra a település lakosai részére.

Visonta Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Program keretében (KEOP) meghirdetett „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek – A komponens” elnevezésű pályázati felhívásra. Az önkormányzat „ Környezettudatos kampány Visontán” című KEOP-6.2.0/A/11-2011-0226 számú pályázaton 10 115 471 Ft Európai Uniós vissza nem térítendő támogatást nyert, melyhez az 5 % önerőt saját maga biztosította, így a projekt bruttó összköltsége 10 647 864 Ft lett.


A projekt során az akcióhoz csatlakozó önkéntes visontai lakosok, a házuk körül keletkező, biológiailag lebomló hulladékot helyezhetik el a pályázat keretében kiosztásra került komposztálóedényekbe, és készíthetnek belőle házi komposztot. A komposztálási folyamatot, az eszközök használatát ingyenes csoportfoglalkozások keretében tanulhatták meg a résztvevők. A csoportfoglalkozásokhoz kapcsolódóan, a komposztálási ismereteket összefoglaló kiadványok kerültek átadásra a résztvevők számára.

Visonta Község Önkormányzata elkötelezett híve a környezetvédelemnek, kiemelt szempont a településen, a lakosság környezettudatos szemléletformálása.

Jelen projekttel egyrészről széles célközönség számára történt meg a komposztáló ládák ingyenes kihelyezése, másrészről a házi komposztálás népszerűsítése egyben szemléletformálást is végrehajt, biztosítva ezzel a projekt fenntarthatóságát.