Polgármesteri köszöntő

Dicső László

Köszöntjük Alsómocsolád község honlapján!

Alsómocsolád község – melyen hét évszázad hagyta “keze nyomát”- Baranya északi szegletében a Baranyai Hegyhát nyitott kapujaként várja-, fogadja és visszavárja vendégeit. Községünkre jellemző lakóinak összefogása. Életünket számtalan civil szervezet színesíti öntevékenyen kapcsolódva ünnep-, és hétköznapjaink eseményeihez, őrizve épített-, és kulturális értékeinket Együttműködve – közös hivatalt fenntartva – Mágocs önkormányzatával azon is dolgozunk, hogy egymást kiegészítve és segítve, szellemi erőinket összpontosítva kidolgozzuk községeink fejlődésének lehetséges irányait, és együttes erővel megvalósítsuk elképzeléseinket.

Épített örökségünk fő ékességei a 1836-ban épült Szent András templom és a Sztankovánszky kastély. A pihenni vágyóknak, községünk ideális hely. Lehet csónakázni, horgászni, barangolni a “Virágsűrű” – ben, piknikezni, és edzeni az Erdei tornapályán, a Sztankovánszky kastély parkjában megcsodálni Tischler Ferenc szobrászművész alkotásait. Vendégeink a Kálvária-dombról mesés panorámában gyönyörködhetnek. Vendégházunk és diákszállónk szállást és teljes ellátást biztosít.

Mivel egy órányi autóútra vagyunk Pécstől, Szekszárdtól és Kaposvártól, vendégeink kirándulhatnak Pécsre, ahol régi és újabb korok kultúrái adnak egymásnak randevút, megcsodálhatják Kaposvár szépen felújított házait, templomait, a Rippl-Rónai emlékmúzeumot, színházba mehetnek, vagy a “Virágfürdő” – élmény és termálfürdőben – kereshetnek felüdülést. Szekszárdra autózván az I. Béla királyunk által alapított monostor romjait, Babits Mihály szülőházát, vagy a csodálatos Gemenci erdőt tekinthetik meg, valamint megízlelhetik a Szekszárdi borvidék borait. Közvetlen környékünkön megnézhetik a Bikali Puchner Kastélyt, a virágos Dombóvárt, vagy a Gunarasi Gyógyfürdőben gyógyulhatnak.

A “Mocsoládi táj” mesél. Népcsoportokról, kiknek otthont adott, nehéz emberi sorsokról melyeket próbára tett, felejthetetlen iskolamesterekről, földesurakról, betyárokról, örömről, bánatról, töretlen akaratról és fejlődésről. Sehol nincs ilyen jó illatú levegő. Itt a virágok szebben nyílnak, a madarak éneke az Égig hangzik, a Szent András patak csobogása, az erdő suttogása új és új titkokat mesél a tájról mely szívünknek a legkedvesebb.

Ne csak virtuálisan látogasson el hozzánk.

A személyes találkozás reményében köszönti:

Dicső László

polgármester

2019. Május 17.